Als je een nieuwe keuken gaat kopen moet je ook nieuwe messen kopen. In de keuken kun je een hoop verschillende soorten messen tegenkomen. De meeste messen zijn ontworpen voor een specifieke taak dus het is belangrijk dat jij het juiste mes voor de juiste taak gebruikt.
Gebruik je het verkeerde mes voor de foute taak? Dit kan behoorlijk uit de hand lopen met alle gevolgen van dien. De eerste stap naar het kopen van de juiste messen voor jouw keuken is om de beschikbare soorten te begrijpen en te weten welke jij nodig hebt voor jouw keuken. Vergeet niet om een wetsteen te kopen om je messen mooi scherp te houden.
Chef-kok Mes
Het belangrijkste mes voor de meeste thuis koks is het koksmes. Dit is het mes dat je voor het hakken van groenten en de meeste soorten vlees zult gebruiken. Dit mes zie je bovendien vaak in de handen van chef-koks op tv.
Het Chef-kok mes heeft een groot, glad blad dat kan worden gebruikt voor het pletten van ingrediënten wanneer dat nodig is (zoals knoflook en olijven). Dit mes is het meest veelzijdige mes van alle messen let wel op dat je hem goed scherp houdt met een slijpsteen.
Als je maar één mes kunt kopen, dan is een koksmes waarschijnlijk het belangrijkste soort mes om mee te beginnen. Goede kunnen duur zijn – sommige van de topmerken kunnen meer dan 200 euro kosten. Afhankelijk van wat je plannen zijn kun je ook een goed mes voor onder de 100 euro vinden.
Paring Mes/ groente mes
Paring messen zijn kleiner en korter dan koksmessen en perfect voor veel van de kleinere Snijtaken. Een paring mes wordt vooral gebruikt in momenten waar een koksmes te onhandig en groot is.
Een paring mes is handig voor het snijden van fruit en kleine groenten zoals champignons, evenals voor eventuele schil taken die je zou doen met een mes (zorg wel dat je door een wetsteen te gebruiken hem mooi sherp houdt).
Paring messen zijn meestal vrij goedkoop. Je kunt makkelijk eentje vinden die onder de 10 euro is echter met een kleine investering kun je een duurder model kopen dat het snijgemakt erg zal vergroten.