Als je het nieuws de laatste tijd ook maar een beetje gevolgd hebt, dan is je ongetwijfeld niet ontgaan dat de politieke partijen in ons land weer campagne aan het houden zijn. De verkiezingen staan weer voor de deur. Maar wat betekent dit voor jou? In Nederland heeft iedereen die 18 jaar of ouder is het recht om te stemmen. Jij mag kiezen welke partij jouw stem krijgt en eventueel een kans krijgt om te regeren. Maar hoe werken de verkiezingen precies? In deze blog lees je alles wat je moet weten.
Laten we eerst gaan stemmen
Omdat er zoveel mensen in Nederland wonen die allemaal een eigen mening hebben, kun je je voorstellen dat het lastig is om te meten wat iedereen precies vindt. Juist daarom heeft de overheid iedereen die volgens de wet volwassen is mag stemmen. Je kunt vanaf deze leeftijd onder andere stemmen voor de vertegenwoordigers van Nederland in het Europees Parlement, de politici die in de Tweede kamer terecht komen, en de mensen die in de gemeente en de waterschappen zitten. 2 weken voor de verkiezingsdag krijg jij een stempas thuis gestuurd. Op die stempas staat waar je kunt stemmen, wanneer je dit kunt doen en wat je mee moet nemen. Aan de hand van een kandidatenlijst maak je een beslissing en ga je jouw stem uitbrengen. In jouw woonplaats ligt altijd wel een stembureau, ver reizen hoeft dus niet. De stemmen worden na afloop geteld. De partijen die de meeste stemmen krijgen gaan deel uit maken van het kabinet. Zij maken beslissingen over belangrijke politieke kwesties en besturen het land voor het grootste deel.
Stemmen op een kleiner vlak
Nu denk je misschien dat jouw stem toch niet zoveel uitmaakt of veranderd. Er stemmen tenslotte nog miljoenen andere mensen. Nu klopt dat ook wel een beetje. Gelukkig kun je jouw stem wel laten horen op een kleiner vlak, binnen jouw eigen gemeente. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk via een participatie applicatie. Een participatie applicatie is een app voor je telefoon of tablet. Via deze participatie applicatie krijg je allemaal vragen en peilingen binnen die betrekking hebben op de gemeente waar je woont.