Beleggen is en term die je vast wel eens voorbij hebt zien komen, maar niet bij hebt stil gestaan. Je weet dat het iets met geld te maken heeft, maar voor de rest? De waarheid is dat beleggen juist erg geschikt kan zijn voor jou. Zeker als je ervan houdt om je financiën op orde te hebben en je vermogen wilt laten groeien. Dat is dan ook het doel van beleggen: geld dat je beschikbaar hebt in een bedrijf of bezit stoppen waar jij groeimogelijkheden in ziet. Word deze groei gerealiseerd, dan maak je geld met je belegging. Meer over beleggen en hoe je het kunt doen lees je hier!
Beleggen uitgelegd
Zodra jij in de positie komt dat je geld hebt op je spaarrekening dat je binnenkort niet nodig hebt om iets te kopen, dan kun je de weloverwogen beslissing gaan maken om dit geld te gaan beleggen. Vaak zijn inflatie en vermogensgroei de meest voor de hand liggende redenen om ermee te beginnen. Inflatie betekent dat geld minder waard word. Gemiddeld gezien is dat zo’n 2 procent per jaar.
Voorbeeld: je hebt 10.000 euro op de bank gezet, maar na één jaar is dit bedrag 2 procent minder waard. Het is dan niet dat er letterlijk nog maar 9.800 euro op die rekening staan, maar je koopkracht is afgenomen. Je kunt minder doen met die 10.000 euro als het jaar daarvoor.
Beleggen is een logische keuze als jij je vermogen wilt beschermen tegen inflatie of het zelfs wilt laten groeien. Je kunt in talloze zaken beleggen. Niet alleen in aandelen, maar ook in huizen, beleggingsfondsen, obligaties en tegenwoordig ook crypto currencies.
Kies jij ervoor om te gaan beleggen wijdt je jezelf er aan toe je geld voor een langere of bepaalde periode vast te zetten. Het uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat deze belegging meer waard is geworden aan het einde van een periode. Omdat je jouw geld voor langere tijd ‘kwijt’ bent, wordt ook altijd aangeraden te beleggen met geld dat je op de korte termijn kunt missen. Ga dus niet je buffer leeg trekken om een aandeel te kopen.
Soorten beleggingen
Zoals eerder vermeld zijn er veel verschillende soorten beleggingen die je kunt doen. Aandelen wordt vaak gezien als de populairste variant. Als je een aandeel koopt, dan koop je in principe een klein deel van een bedrijf. Je word als het ware mede-eigenaar. Gaat de koers van het aandeel omhoog, dan wordt jouw belegging meer waard. Gaat diezelfde koers omlaag, dan zakt jouw belegging in waarde.
Een woning kan ook als belegging worden gezien. Koop je een woning op een goed moment in de markt, dan kan het best zo zijn dat je hier winst op maakt na een aantal jaar.
Verder heb je nog beleggingsfondsen. Deze beleggingsfondsen zijn vaak interessant voor beginnende beleggers omdat zij fondsen beheren waarin verschillende investeerders in beleggen. Een beleggingsfonds doet het meeste zelf. Denk hierbij aan het kiezen van de aandelen en de risico’s bepalen.
Een vertakking van een beleggingsfonds is een open end fonds. Een open end fonds geeft je de optie om de hoeveelheid aandelen om elk gewenst moment uit te breiden of in te korten.
Ook hadden we het over obligaties. Ben je van plan om te gaan beleggen in obligaties, dan doe je een soort lening. Je leent jouw geld aan een instelling. Zij doen dan weer een investering met al het ingezamelde geld. Dit loopt allemaal netjes via de staat.