IJzer is een scheikundig element. Het is een grijs, ruw overgangsmetaal. IJzer wordt gewonnen uit ijzererts, gedolven in ijzermijnen die in grote delen van de wereld voorkomen. Van alle bekende metalen wordt ijzer het meest gebruikt, tegenwoordig vooral in de vorm van staal. Omdat het goedkoop en sterk is wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld auto’s, schepen en voor het bouwen van grote constructies. In de volksmond wordt de term ijzer vaak gebruikt voor materiaal dat eigenlijk staal heet, een legering van ijzer en koolstof.
Proces Recycling oud ijzer Sittard
Als het oud ijzer aankomt bij een recyclingbedrijf in Limburg, dan wordt als eerste het metaal gesorteerd. Er mogen namelijk geen andere metalen gemengd zitten bij het oud ijzer. Dit kan namelijk diverse problemen opleveren bij het hersmelten van het oud ijzer. Daarom wordt het oud ijzer in diverse categorieën verdeeld. Na het selecteren van de metalen worden deze aangeboden en verkocht aan diverse internationale opkopers. Deze internationale opkopers gaan echt aan de gang met her recycling proces.
Staal wordt industrieel vervaardigd, onder geconditioneerde omstandigheden. Bouwafval is er niet of nauwelijks. Bijproducten zoals hoogovencement en gas worden hergebruikt. Voortdurende innovaties in productietechnieken en methoden zorgen voor blijvende afname van energiegebruik en emissies. Met de toenemende inzet van gebruikt staal (schroot) bij de productie van nieuw staal ontstaat steeds minder behoefte aan de primaire grondstoffen ijzererts en kolen. Op dit moment wordt bijvoorbeeld al meer dan 80% van al het balkstaal gemaakt uit schroot.
Help mee met het recyclen van oud ijzer
Een kwart van de Wereldstaalproductie bestaat uit gerecycled schroot. Recycling van oud ijzer is het hergebruiken van metalen afval. Door contact op te nemen met een oudijzerboer draagt u niet alleen bij aan het milieu, maar krijgt u er ook nog iets voor terug. Per kilo krijgt u er namelijk gemiddeld 0,25 eurocent ervoor terug. Heeft u nog ergens oud ijzer liggen? Breng het dan naar oud ijzer Sittard en help mee om de industrie te verbeteren. Als er genoeg recyclebaar materiaal is hoeven er steeds minder grondstoffen uit de natuur gehaald te worden.