Voor wie vrachtwagenchauffeur wil worden, zijn er verschillende routes om te volgen. Wil jij vrachtwagenchauffeur worden en vraag jij je af welke stappen je het beste kunt ondernemen? Check dan deze tips. Wellicht heb je zo een beter beeld van wat je het beste in jouw situatie kunt doen, om zo snel mogelijk als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. De transportsector in Nederland zit erom te springen.
Route 1
Het begint er natuurlijk mee om eerst het gewone autorijbewijs zo snel mogelijk te halen. Wil jij zo snel mogelijk beginnen? Dan kun je vanaf je 16e theorie-examen doen. Als je 16,5 bent kun je praktijklessen volgen. Vanaf je 17 verjaardag mag je praktijkexamen doen. Dus in het meest gunstige geval, kun je al op je 17e verjaardag jouw praktijkexamen halen en een autorijbewijs krijgen.
Daarna zijn er een aantal opties. Zo heb je rijbewijs C: dat is voor vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg. Rijbewijs C1 is voor vrachtwagens en campers die minimaal 3.500 kg tot 7.500 kg wegen. Daarbij wordt met gewicht bedoelt: het lege gewicht met het maximale laadvermogen.
Wil je beroepsmatig een vrachtwagen besturen? Dan moet je rijbewijs C met code 95 halen. Dan kun je ook examen doen vanaf je 18e jaar. Vanaf je 17e mag je dan al rijlessen volgen voor rijbewijs C. Voorwaarde is dan wel dat je een opleiding volgt tot goederenvervoer, beroepschauffeur. En, je moet voor het praktijkexamen vrachtauto C ook het theorie-examen RV1 en R2C hebben gehaald.
Theoretisch kun je dus op je 18e jouw vrachtwagenrijbewijs halen, als je rond op je 16e begint met het theorie-examen af te leggen en voor alles meteen slaagt. Dan kun je aan de slag in de transsportsector Nederland en daarbuiten.
Aanvullingen voor chauffeurs in de transportsector in Nederland en daarbuiten
Er zijn een heleboel soorten opleidingen die jou als chauffeur extra voordeel kunnen opleveren. Als je verstand hebt van de branche waar je producten voor levert, is dit een pré natuurlijk.
Verder is het van belang, dat als je meer doet dan de transportsector in Nederland, dus dat je ook internationale ritten rijdt, dat je meer talen dan alleen het Nederlands machtig bent. Het is heel erg handig voor de communicatie dat je ook bijvoorbeeld Engels, Frans, Duits of Spaans kunt. Tip: daarna nog toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is het misschien wat voor jou om een motorrijbewijs te halen.