Misschien ben je alles wel een beetje zat in huis of is je huis toe aan een renovatie. Bij een renovatie denken veel mensen meteen aan een grote verbouwen, maar dit hoeft niet. Er zijn twee soorten renovaties die je aan je huis kunt doen. De eerste renovatie methode is voor het jaarlijks onderhoud of jaarlijks slijtage. Er zijn dingen aan je huis die jaarlijks of vaker vervangen moeten worden, denk hierbij aan de cv ketel, een dakgoot die versleten is of bijvoorbeeld de elektra. De tweede methode is een manier om je huis in waarde te laten stijgen, dit word ook wel het verfraaiingsproject genoemd. Denk hierbij aan de vloer egaliseren, een nieuwe keuken of andere projecten die je huis mooier maken.
Tips bij een renovatie
Het verzamelen van informatie is het begin van het avontuur. Koop verbouwingstijdschriften of interieurboeken: je kan nooit genoeg ideeën opdoen. Het is nooit makkelijk om je stijl te bepalen. Denk er goed over na of het echt nodig is om breekwerken te gaan uitvoeren of een beetje decoratieve aanpassingen genoeg zijn. Wanneer je structurele veranderingen gaat doen, heb je een architect nodig. Helpende handen kunnen het verschil maken. Probeer zelf zoveel mogelijk van de klusjes op te knappen of vraag aan familie om een handje te komen helpen. Het werk zal tussendoor sneller vooruitgaan en je zal ook financieel wat kunnen besparen.
Een eind datum
Een renovatie of verbouwing kan soms maanden duren, om dit zoveel mogelijk tegen te gaan is het aan te raden een eind datum af te spreken. Dit doe je met de vak mensen die je inhuurt en natuurlijk ook met jezelf. Wie voor een verbouwing in zee gaat met een aannemer en zijn vakmensen, moet steeds een einddatum worden afgesproken. Dit staat verplicht in de overeenkomst. Laat je niet misleiden en hou je stevig aan deze einddatum. Bij het onderhandelen van het contract, kan je steeds ook vertragingsclausules laten opnemen.