Kalknagels komen veel voor, ze zijn het meest voorkomende voetprobleem. Maar wat is het precies, en hoe kom je er weer van af?
Wat is een kalknagel en hoe kom je eraan?
Een kalknagel (of onychomycose) ontstaat door een schimmelinfectie, meestal een trygophyton of candidaschimmel. Dit is een voetschimmel, beter bekend als zwemmerseczeem. De schimmel kan dus ook voor een kalknagel zorgen, maar dit hoeft niet. Schimmels groeien in een warme vochtige omgeving. Wanneer je je voeten niet goed afdroogt kan dit dus zorgen voor een omgeving waarin de schimmel goed gedijt. Daarnaast speelt ook aanleg en afweer een rol. Wanneer je bijvoorbeeld ziek bent of medicijnen gebruikt, kan je gevoeliger zijn voor schimmels. Ook wanneer een nagel beschadigd is door een stoot of te krappe schoenen, kan de nagel hiervoor gevoeliger zijn.
Hoe herken je een kalknagel?
Je herkent een kalknagel aan een verandering van kleur en structuur. De nagel wordt dik en brokkelig en kan geel, bruin of groenig worden. Naast dat een kalknagel er niet mooi uitziet, kan het ook pijn doen. Uiteindelijk kan de nagel zelfs losraken of afvallen. Omdat de infectie niet vanzelf over gaat is de kalknagel behandelen erg belangrijk.
Hoe erg is een kalknagel?
Kalknagels zijn in principe niet gevaarlijk. Wel is het wenselijk de kalknagel te behandelen, omdat de schimmel zich anders uitbreidt naar de andere nagels. Een voetschimmel draag je erg makkelijk over en je kan anderen dus ook besmetten. Dit gebeurt vaak op plekken waar op blotevoeten gelopen wordt, zoals een zwembad of de sauna.
Hoe kom je van een kalknagel af?
Een kalknagel behandelen kan op verschillende manieren. Er zijn diverse huis-tuin-en-keuken-middeltjes die kunnen helpen, zoals azijn of teatree-olie. Er zijn ook speciale producten tegen kalknagels op de markt. Je kan de nagel zelfs laten laseren. Als de schimmel dieper zit, bestaan er ook medicijnen op recept. Raadpleeg hiervoor je huisarts.
Hoe voorkom ik een kalknagel?
Het is belangrijk je voeten altijd goed af te drogen, vooral de plekken tussen de tenen. Hoe droger de omgeving, hoe minder snel een schimmel groeit. Wanneer je op een openbare plek komt waar op blote voeten wordt gelopen, zoals een zwembad of sauna, draag dan slippers. Tot slot is het belangrijk om bijvoorbeeld nooit een nagelknipper te delen met anderen.