De waterpijp is ondertussen een populair artikel, dat door diverse mensen wordt gebruikt. Maar, hoe komt het eigenlijk dat het nu zoveel meer gebruikt lijkt te worden dan vroeger? Dat heeft een hele goede reden. Wil jij dat wel weten en ben je benieuwd naar nog meer weetjes over de waterpijp? Lees dan verder.
Shisha kopen
Allereerst is het al enorm bijzonder hoeveel benamingen de waterpijp heeft. Zo wordt een waterpijp ook Shisha, hookah, nargileh (narghile) of ghaliyan genoemd. Dus als iemand een Shisha kopen wil, dan weet jij nu wat diegene bedoelt. Gaat het om een waterpijp die speciaal bedoeld is voor het roken van marihuana of hasjiesj? Dan heeft men het over een bong.
India
Oorspronkelijk komt de waterpijp uit India. Ongeveer 700 jaar geleden ging men ook in Perzië en het Midden-Oosten een shisha kopen. Men gebruikte toen nog tabak zonder smaak die ook nog eens zorgden voor keelirritatie.
Toch is het nu inmiddels een stuk populairder om een shisha te kopen dan vroeger. Dit komt omdat men in 1990 in het Midden-Oosten waterpijptabak ging maken in verschillende smaakjes, dat ook nog eens zachter is voor de keel. Men voegde onder andere honing toe aan de waterpijptabak. Maar ook bijvoorbeeld glycerine en stroop. Dat maakt het roken van een waterpijp een stuk aantrekkelijker.
Onderdelen van een waterpijp
Een waterpijp bestaat gewoonlijk uit vier stukken. Ten eerste heb je een slang. Dit is een flexibele slang met een mondstuk. Hiermee zuig je de rook op. Ten tweede is er het tabakskommetje. Daar komt de rookwaar, de tabak, in. Dit kan tabak zijn met nicotine, maar ook tabak zonder nicotine. Dan heb je een glazen reservoir. Het is meestal gevuld met water, maar er kan ook alcohol in gedaan worden. Vervolgens is er een metalen schacht. Dit verbindt het tabakskommetje met het glazen reservoir, tot net onder het waterniveau.
Effecten
Hoewel een avondje doorbrengen met een waterpijp niet meteen zorgt voor ellende, is het wel goed om te weten dat waterpijp roken, niet het meest gezonde is wat je kunt gaan doen. Men spreekt wel over risico voor onder andere het ontwikkelen van longkanker. Op zich niet helemaal raar natuurlijk, want gewoon een sigaret roken is ook schadelijk. Daarnaast kost het ook natuurlijk nog wat, maar dat kun je oplossen met een flexibele bijbaan.