Welke bout heb je nu eigenlijk voor welke klus nodig? Er zijn verschillende soorten, het kan daardoor nog wel eens lastig zijn om te weten welke bout je nu precies nodig hebt. Gelukkig lees je hier over de mogelijke bouten die er zoal zijn, daardoor weet je straks vast welke bout jij nu nodig hebt voor die ene specifieke klus.
Bout
Een bout is een bout die je door twee delen die je wil verbinden, heen kunt steken. Wil je een bout vastzetten? Dan kan dat bijvoorbeeld met een twee steek- of ringsleutel. Er zijn diverse bouten met verschillende lengtes en diktes. Diktes worden weergegeven met bijvoorbeeld M8. Dit is handig omdat dit correspondeert met de maten voor moeren.
Houtdraadbout
Een bekende bout is de houtdraadbout. Wat deze bout zo handig maakt, is dat deze zwaar belast mag worden. Deze bout is dan ook bijzonder geschikt voor het ophangen van zware dingen. Waar moet je dan zoal aan denken? Daarbij gaat het vooral om zaken zoals het ophangen van een radiator of het vastzetten van hele zware tafelpoten.
Slotbout
Dit is een bout met een afgeronde kop. Daaronder zit een vierkant gedeelte. Dat is het gedeelte dat in het hout gaat, door met een bout met een hamer op de kop te slaan. Op die manier zit de bout letterlijk op slot. Het kan niet meer meedraaien als je de moer vastschroeft. Deze bouten worden niet alleen voor hout gebruikt. Ze worden ook voor metaal gebruikt. Concrete toepassingen van het gebruik van een slotbout zijn bijvoorbeeld:
- Vastzetten velgen op auto’s.
- Bij het maken van vlonders voor blokhutten.
Inbusbout
Een inbushout wordt inderdaad vastgedraaid met een inbussleutel. Daarom heeft deze bout ook een zeshoekig gat. Dit zorgt voor een ideale grip en kan je het goed en krachtig vastdraaien. Een inbusbout wordt veel gebruikt bij speelgoed en kleine constructies.
Niet duidelijk?
Kom je er niet uit, met het kiezen van de juiste bout? Dan helpen ze vaak in het bouwcentrum wel op weg. Als je duidelijk aangeeft voor welke klus je de bout nodig hebt, zullen ze daar vast wel een idee bij hebben. Uiteindelijk is het een kwestie van doen. En, al doende leert men… Tip voor beginnende klussers: gebruik geen airpod, ondanks dat ze normaal zo handig zijn. Omgevingsgeluid horen is namelijk goed voor de veiligheid en dat je dan toch minder goed.