Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2020 met 8,5% gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De algemene situatie is niet veranderd. Meer dan de helft van de daling van het bbp in het tweede kwartaal kan worden toegeschreven aan de sterke daling van de consumptie door huishoudens. Ook de investerings- en handelsbalans is sterk gedaald. Ten opzichte van de eerste berekening is de investering naar boven bijgesteld. Ook de handelsbalans is naar boven bijgesteld. De krimp van de consumptie door huishoudens is echter groter dan eerder berekend.
De woningmarkt
Volgens gegevens van RTLZ Huizenindex zijn de gegevens over het tweede kwartaal van 2020 nog steeds positief. De index is een soort thermometer voor de woningmarkt: hij combineert huizenprijzen, transacties en vraag. Het kan zijn dat u door de coronacrisis uw woningindex laat zakken, maar dat is niet het geval.
De index bereikte 72 in het tweede kwartaal. Dit is het hoogste aantal sinds eind 2017. Peter Boelhouwer, hoogleraar vastgoedmarkt, zei dat dit komt omdat de vraag nog steeds groot is. Tegelijkertijd blijft het woningtekort hoog en zijn de hypotheekrentes erg laag.
Wat gebeurt er met de export in de tweede lockdown?
Het CBS doet hier zelf geen uitspraak over, maar heeft de cijfers aan het CPB verstrekt zodat het bureau per branche drie opties kan voorstellen. Deze voorwaarden zijn gerelateerd aan de mate van corona-interferentie in het buitenland. In de drie gevallen van CPB nam de toegevoegde waarde van de olie-industrie af door de terugval van de Nederlandse export met 7%, 12% en 15%.
Hoe ontwikkelen de consumentenprijzen zich?
De prijzen van consumptiegoederen en -diensten waren in september 1,1% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De inflatie bleef in augustus op 0,7%. De stijging van de kledingprijzen heeft een opwaartse invloed gehad op de inflatie. De kledingprijzen waren in september 0,1% hoger dan 12 maanden geleden. De prijzen waren in augustus nog 4,5% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De zomerverkopen in augustus duurden langer dan vorig jaar, wat leidde tot een gemiddelde prijsdaling.