Je hebt er al je hele leven naar uitgekeken, een eigen koophuis bezitten. Je hebt genoeg gespaard en hebt een vast inkomen. Alleen of samen met je partner ben je op zoek naar een woning die aan alle wensen voldoet. Je zult dan op huisjesjacht moeten gaan. Je zult ook rekening moeten houden met andere zaken zoals het kopen van een keuken
Je kunt natuurlijk zelf alles uit gaan zoeken, maar het handigste is om een makelaar onder de arm te nemen. Een makelaar weet namelijk veel meer over de actuele huizenmarkt bij jou in de buurt en heeft veel connecties in de makelaarswereld. De makelaar kan jou helpen om te onderhandelen over de koopprijs, het spotten van eventuele gebreken aan een huis en jou adviseren wat er allemaal geregeld moet worden bij de koop.
Bieden en kopen van een huis
Wanneer je een ideaal huis op het oog hebt, zul je een bod moeten uitbrengen. Dit doe je in overleg met jouw makelaar en een eventuele partner van je. Bij veel aanbod op het huis is het misschien noodzakelijk om zelfs boven de vraagprijs te bieden om een kans te maken. In normale gevallen kun je echter het beste eerst iets onder de vraagprijs bieden.
Als de verkopers het uiteindelijk eens zijn geworden met jouw bod, dan kan de overdracht beginnen. Deze zaken worden meestal samen met iemand van de bank geregeld. Zo weet je dat alle papieren en financiën goed geregeld worden.
Woonverzekeringen
Nu je jouw droomhuis hebt gekocht, zul je deze en jouw hypotheek goed moeten beschermen. Voor deze gevallen zijn er een aantal woonverzekeringen die verplicht zijn en een paar die worden aanbevolen.
Verplichte verzekeringen:
- Opstalverzekering: met deze verzekering ben je beschermd tegen schade die je woning, dus niet de inboedel, oploopt bij een eventuele brand, storm of inbraak.
- Overlijdensrisicoverzekering: deze verzekering is bij veel geldverstrekkers (bank, etc.) verplicht bij hypotheken. Deze sluit je ook meestal samen af met je hypotheek. Bij deze verzekering wordt een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd bij het overlijden van een van de verzekerden. Dit geldt is dus bedoeld voor de nabestaanden, zodat zij in staat zijn om de hypotheek te kunnen blijven afbetalen en dus in de woning kunnen blijven wonen.
Naast de verplichte verzekeringen zijn er ook nog een paar die aanbevolen worden. Denk hierbij aan een inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Bij FBTO kun je verschillende van deze verzekeringen afsluiten. Als je meer wilt weten over de verplichte verzekeringen, dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice fbto. Maar ook als je meer informatie wilt over de aanbevolen verzekeringen of vragen hebt over de hypotheek, dan kun je gebruik maken van klantenservice fbto.