Helaas komt het regelmatig voor dat iemand seksueel misbruikt is. Waarschijnlijk ken je iemand of ben je misschien zelf diegene die te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik draait het niet om penetratie, maar gaat het over seksuele handelingen uitvoeren zonder hier consent voor te geven. Seksueel kan ook in de vorm voorkomen dat het slachtoffer de seksuele handelingen ontvangt, tegen zijn of haar zin in. Seksueel misbruik komt het vaakst voor in relaties en gewoon thuis tussen ouders en kinderen. Ouders die misbruik maken van hun machtpositie ten opzichten van hun kind, is iets wat helaas nog steeds te vaak gebeurd. Gelukkig wordt er tegenwoordig wel meer over gesproken en wordt het taboe een beetje verbroken. De gevolgen van seksueel misbruik hebben in de meeste gevallen veel impact op het slachtoffer. Mocht je geïnteresseerd zijn wat voor een impact dit kan hebben? Lees dan vooral verder!
Gezondheidsklachten
Veel mensen kunnen na zulke ingrijpende situaties last krijgen van klachten rondom de mentale en fysieke gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buikpijn of stotteren. Het kan je zelfs overkomen dat je na het ervaren van seksueel misbruik niet meer kan genieten van seks of dat je hier zelfs een volledige afkeer voor ontwikkeld. Dit komt omdat iemand de fijne ervaring van seks van jou heeft afgenomen. Je zult het waarschijnlijk voor altijd bij je dragen, waardoor het een onderliggend probleem zal blijven.
Psychische klachten
De psychische klachten van seksueel misbruik kunnen heel ver gaan. Je kan in een depressie terecht komen, prikkelgevoelig, het ontwikkelen van een eetstoornis is ook een mogelijkheid van psychische klachten, het ontwikkelen van een verslaving of zelfs dat je denkvermogen achteruit gaat. Daarbij kan het ook zijn dat je een zwak zelfbeeld creëert. Mensen die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik voelen zich vaak niet meer thuis in hun eigen lichaam.
Wegstoppen van je problemen
Voor veel mensen die kampen of gekampt hebben met seksueel misbruik wennen er aan om het niet te vertellen en weg te stoppen. Dit kan je later weer inhalen. Het niet verwerken van trauma’s is iets wat je eigenlijk niet moet doen. Veel mensen denken dat als ze het wegstoppen dat het dan weg is, maar helaas is niets minder waar. Je kan hierdoor posttraumatische klachten ontwikkelen. Dit kan zich uiten in de vorm van lichamelijke achteruitgang, eenzaamheid. Onderschat de situatie niet en zorg dat je er over praat om zo goed mogelijk een trauma te kunnen verwerken.