Elke Nederlander gooit nu dagelijks zo’n 4 kg ongesorteerd huishoudelijk afval per week weg. Dit aantal zou kunnen worden verminderd als steden het voor inwoners gemakkelijker maken om hun afval te scheiden. Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan ongesorteerd afval. Inmiddels wordt ongeveer 60% van het totale huisvuil gesorteerd. Het kabinet wil dit echter verhogen naar 75% in 2020. Het kabinet wil namelijk minder huishoudelijk afval hebben. En 75% van dit afval is gesorteerd. Ben jij benieuwd wat jij beter kunt doen om je afval beter te gaan scheiden? Lees dan zeker even verder!
Hoe moet je goed sorteren?
Afval sorteren kan veel voordelen hebben. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen grotendeels worden gerecycled. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Maar waarom wordt het ene afval apart ingezameld en het andere niet? Uitgangspunt voor gescheiden inzameling is afval met waardevolle materialen die hergebruikt kunnen worden. Er zijn dus minder grondstoffen, nieuwe energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee, want de gemeentelijke afvalbelasting kan omlaag. Wees ook voorzichtig bij het sorteren van je afval. Gooi bijvoorbeeld geen gloeilampen in een glazen bak en gooi plastic niet bij het GFT-afval. En verwijder de bijsluiter uit de plastic verpakking voordat je deze in de afvalverpakking doet. Alleen dan wordt je afval goed afgevoerd. En gebruik een doorzichtige vuilniszak om je plastic, ingeblikte goederen en drankverpakkingen op te halen. Zo kan de afvalverwerker beter zien of er geen afval bij zit dat er niet in thuishoort!
Waar moet je goed op letten?
Naast het goed opletten bij het scheiden van je afval moet je ook goed opletten op wat je precies allemaal weggooit. Denk maar eens aan grofvuil Ridderkerk. Grofvuil Ridderkerk is afval dat te groot is voor de vuilniszak, zoals kapotte matrassen, tapijten, meubels en grote stukken schuim. Je kunt het grofvuil Ridderkerk echter wel door de gemeente laten ophalen. Herbruikbare spullen en materialen worden dan naar recyclingbedrijven gestuurd. De rest wordt verbrand in een afvalenergiecentrale, waar het elektriciteit en warmte produceert!