Wanneer je een hondenriem hebt gekocht, moet je daarbij ook nog een bijbehorende hondentuig of halsband bij aanschaffen. Wanneer je al zeker weet om voor een tuig te gaan, is het belangrijk om te weten welke soorten er beschikbaar zijn. Tegenwoordig zijn er veel keuzes om uit te kiezen. De verschillende tuigen zijn het Y-tuig, H-tuig, instaptuig en anti-trektuig. Wat zijn de verschillen tussen deze hondentuigen? De voor- en nadelen worden voor je op een rijtje gezet.
Verschillen in hondentuigen
Bij het instaptuig moet je hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit wat lastiger zijn om te doen. Het instaptuig is gemaakt met smalle, ongevoerde bandjes. De bandjes zakken wel wat sneller scheef bij dit model dan bij andere modellen.
Het H-tuig is een gemakkelijk te verstellen. Om het aan te brengen plaatst u het H-tuig over het hoofd van je hond heen, waarna vaak nog een van de twee poten opgetild moeten worden om deze vast te maken. Het nadeel van een H-tuig is dat er nog enige druk op de nek wordt uitgevoerd en zijn de bandjes niet altijd gevoerd. Dit kan een onaangenaam gevoel geven bij je hond.
Bij een Y-tuig loopt het tuig als een Y-vorm over de borst van de hond heen. Een groot voordeel hiervan is dat de schouders en voorpoten helemaal bewegingsvrij zijn en dus geen hinder geven. Bij het omdoen van het Y-tuig, plaatst je deze over het hoofd van je hond en klikt de band vast achter de voorpoten. Deze band is verstelbaar, maar de band achter de borst niet altijd. Bij sommige modellen moet u een poot optillen nadat het tuig over het hoofd is gegaan.
Tot slot nog het anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat je hond plotseling stopt met trekken. Logisch ook daar dit tuig werkt door middel van ongemak en pijn. Een groot nadeel van een anti-trektuig is dat deze druk op gevoelige plekken geeft. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Een ander nadeel is dat het anti-trektuig kan leiden tot meer gedragsproblemen en dit kan ook weer op de langere termijn de gezondheid van de hond aantasten.
Dit model tuig is daarom het minst populair onder hondeneigenaren.