Er ontstaat steeds meer interesse in het investeren in vastgoed en het wordt vaker en vaker gedaan. In het begin kost het veel tijd en werk. Maar als alles goed geregeld is, dan levert het ook wat op. Want iets kleins, dat is het zeker niet. Een veel gestelde vraag is dan ook: “Wat komt er allemaal kijken bij investeren in vastgoed?” In deze blog nemen we de stappen door van de fases bij het investeren in vastgoed.
- Fase 1: Oriënteren naar een goede plek
Deze fase brengt haast geen kosten met zich mee en is nog erg laagdrempelig. Vanuit huis kun je op bijvoorbeeld op websites zoals funda.nl kijken en beoordelen of er wat interessants is voor jou. Deze fase is makkelijker voor iemand die al duidelijk weet op welke locatie hij zich wilt richten. Toch gaat een locatie veel verder dan alleen het uitzicht. Het moet je wat op kunnen leveren. Hierbij is het heel belangrijk om stil te staan waar de vraag en behoeftes liggen. Niet zo gedaan dus!
- Fase 2: Aankoopmoment
Je bent niet afgehaakt bij het oriënteren en ziet er dus echt potentie in. Nu begint het echte werk. Je durft het aan om er ook daadwerkelijk geld aan uit te geven. Nu gaat het werk vooral zitten in het speuren. Wat is interessant en heeft potentie? Je gaat het eerste bod uitbrengen. Tussentijds is het natuurlijk belangrijk dat je financiering geregeld wordt.
- Fase 3: Renoveren beleggingspand
Je bent een vastgoedbelegger en succesvol twee fases verder, maar om ook succes te halen uit het beleggen, moet je nog je handen uit de mouwen steken. Het pand moet klaar gemaakt worden voor verhuur alvorens hier inkomsten uit te halen valt.
- Fase 4: Het is eindelijk zo ver! Je kan gaan beginnen met het verhuren van jouw investering.
Je kunt op zoek naar een verhuurmakelaar. De bezichtigingen kunnen starten, een geschikte huurder kan gekozen worden en de contracten kunnen ondertekend worden. Check! Iets wat nog wel erg belangrijk is, is de verhuurprijs die vastgesteld en gehanteerd wordt. Het is belangrijk dat alle zaken en papieren goed op orde zijn. Zorg dat je alles hebt afgedicht door het gebruiken van contracten en voorwaarden. Hier zal de notaris ook een rol in hebben.
De fases staan eenvoudig op papier, maar er komt natuurlijk erg veel bij kijken. Niet iedereen heeft verstand van het onderwerp. Het is een grote stap en daar kunnen risico’s aan verbonden zijn. Maar ook natuurlijk veel extra voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de maandelijkse extra inkomsten en de toename van de woningwaarde. Mocht je in meerdere woningen investeren? Dan kun je de huur ook gebruiken om de hypotheekschuld af te betalen.
Om deze investering verder te realiseren, is een vastgoed beheerder van belang. Maar laat het inlezen in het onderwerp, de eerste stap voor jou zijn. Je wilt straks natuurlijk niet zonder of met de verkeerde huurder te komen zitten en dan ook nog moeten opdraaien voor alle kosten en onderhoud dat erbij komt kijken.