Microsoft Excel is een programma van Microsoft dat vrijwel iedere kantoorbaan gebruikt. Met Excel kun je gemakkelijk spreadsheets maken die veel van het rekenwerk voor je kunnen doen. Het doel van het programma is om simpelweg alle gegevens die je invoert, door middel van excel formules, om te zetten naar andere gegevens. Zo kun je bijvoorbeeld gemiddeldes nemen of totaalberekeningen maken. Ben je nieuw tot Excel en weet je nog niet hoe je deze berekeningen kunt doen? Hieronder vind je precies de uitleg die je nodig hebt, zodat jij binnen no-time jouw kantoorbaan een stuk makkelijker kunt maken!
Bereid je gegevens voor
Voordat je aan de slag kunt gaan met het toepassen van excel formules, is het verstandig om de gegevens die je gebruikt goed voor te bereiden. Deze voorbereiding doe je door bijvoorbeeld dubbele gegevens weg te halen en door de opmaak te verfraaien. Het eerste is makkelijk te doen door middel van een bestaande Excel-functie. Deze functie haalt dubbele waarden in een geselecteerde rij of kolom weg. Zo kan je bijvoorbeeld een e-mailadres dat per ongeluk voor de tweede keer is ingevuld in een aanmeldingsregister weghalen. Je vindt deze functie via de optie Gegevens > Dubbele waarden verwijderen. Het laatste kun je dan door middel van een functie genaamd Flash Fill doen. Deze functie maakt van een document waarin de opmaak van iedere cel verschilt, een document met overal dezelfde opmaak. Als je bijvoorbeeld een kolom aan namen hebt, die eruitziet als PIET, Henk en Jan, dan wil je misschien liever dat het hoofdlettergebruik consistent blijft. Dit kun je doen door de eerste drie namen te schrijven op de manier die jij het beste vindt en dan op Ctrl + E te klikken. Zo zal de rest van de kolom worden aangepast naar die opmaak.
Rekenkundige excel formules
Nu dat jouw document de juiste gegevens bevat, is het mogelijk om berekeningen te maken. De meest eenvoudige rekensommen, zoals 1 + 2, kan je makkelijk uitvoeren door er een ‘=’ teken voor de som te zetten. Als je bepaalde kolommen bij elkaar wilt optellen, dan kan dat door de naam van de kolom (A1, A2, A3, etc.) in te vullen als waarde. Dit werkt natuurlijk ook met andere berekeningen. Zo kan je een aftreksom, vermenigvuldigings- en deelsom doen door middel van een ‘-‘ teken, ‘*’ teken en een ‘/’ teken, respectievelijk.