Het wordt vaak als taboe gezien om over geldzaken te praten. Vooral als dit over jezelf gaat en wanneer je situatie niet zo best is. Gaat het goed en heb je veel geld, dan praat men daar veel sneller over. Toch is belangrijk om hierover te kunnen praten met je familie, vriend of vriendin. Zeker als het op financieel gebied niet zo goed met je gaat. Een tekort aan geld lijdt namelijk in meer dan 50% van de huishoudens in Nederland tot schulden. Als je dit niet meteen oplost voordat je er te diep in zit, dan kan het nog wel eens moeilijk worden om hier uit te komen. Ben je te laat, dan krijg je waarschijnlijk een incassobureau op je dak. Daarom is voorkomen altijd beter dan oplossen. In deze blog geven we even wat tips over hoe je dit het beste kunt doen.
Bouw een buffer op
Een buffer opbouwen is essentieel. Een buffer kun je zien als een soort noodpotje. Men zegt vaak dat je minstens 3 maanden aan vaste lasten aan de kant moet hebben. Deze kun je dus aanbreken op het moment dat je zonder inkomen komt te zitten (een veel voorkomende oorzaak van schuld). Op het moment dat jij je baan verliest heb je tenminste nog een potje waardoor je niet vanaf dag 1 in de stress schiet. Nu heb je nog 3 maanden om op een andere manier inkomen te genereren. Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met het opbouwen van een buffer. Leg vanaf nu maandelijks een x bedrag aan de kant. Dit hoeft echt niet je hele salaris te zijn. Begin eens met 5%. Te vroeg beginnen is nooit slecht, aangezien je nooit weet wat je in de toekomst te wachten staat.
Betaal openstaande rekeningen
Een andere oorzaak voor oplopende schulden is het niet betalen van openstaande rekeningen. Vaak zie je dat iemand een betalingsachterstand heeft op bijvoorbeeld een zorgverzekering, of een hoge verkeersboete die al voor lange tijd genegeerd wordt. Dit is geen leuk spelletje om te spelen. Binnen te kortste keren heb je een incassobureau aan je broek hangen.