De robotic arm is een manipulator met functies die vergelijkbaar zijn met een menselijke arm. De robotic arm is opgebouwd uit meerdere segmenten die door middel van gewrichten met elkaar zijn verbonden en daartussen kunnen worden verschoven en / of gedraaid. De manier waarop de onderdelen met elkaar zijn verbonden en hoe de onderdelen naar elkaar toe bewegen, bepaalt het aantal vrijheidsgraden van de robotarm.
Het uiteinde van de robotarm is een stuk gereedschap waarmee de robot taken kan uitvoeren, zoals dingen vastgrijpen of draaien.
De robotic arm wordt bewogen door het aandrijven van een actuator, zoals een motor. Inverse kinematica wordt gebruikt om te berekenen hoe de actuator moet worden aangedreven als het gereedschap aan het uiteinde van de robotarm naar een specifieke positie en richting moet worden bewogen. De beweging van de robotarm is onderdeel van het bewegingsplan.
De robotic arm kan handmatig worden bediend via het bedieningspaneel, of de robotarm kan worden geprogrammeerd om taken onafhankelijk uit te voeren.
Een robotic arm in de zorg
In de zorg kunnen robotic armen ook als hulpmiddel worden gebruikt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor mensen met een handicap als gevolg van een dwarslaesie, spierziekte, spasticiteit, neurologische ziekte of ouderdom. Het doel van de robotarm is om de onafhankelijkheid te vergroten van degenen die voor veel dagelijkse activiteiten afhankelijk zijn van zorgverleners. Omdat mensen van nature autonomie willen, hebben robotic armen ook een positieve impact op de kwaliteit van leven. In Nederland vergoeden de meeste zorgverzekeraars robots.
Robotic armen in een pretpark
Tegenwoordig worden robotarmen ook gebruikt in themaparken om toeristen te vermaken. Deze ritten, genaamd Robocoasters, gebruiken een of meer robotarmen om inzittenden heen en weer te bewegen. De robotarm kan worden vastgemaakt, maar de robotarm kan ook op een bewegend voertuig worden gemonteerd, zoals een achtbaanwagen: de inzittenden worden niet alleen beïnvloed door de zwaartekracht van de achtbaan, maar ook door de beweging van de robotarm.
De eerste Robocoaster werd in 2003 gebouwd in Legoland Billund, Denemarken. Andere parken waar je de Robot Speeder kunt vinden, zijn Legoland in Duitsland en Futuroscope, Frankrijk.