Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen een eng iets, maar dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Ze zeggend dat voorbereid persoon voor twee telt en bij sollicitatiegesprekken geldt dit al helemaal! In deze korte blog geven we je een paar tips mee om goed voorbereid een sollicitatiegesprek in te gaan om er voor te zorgen dat je geen flater slaat. Ben jij iemand die dit soort tips kan gebruiken? Lees dan vooral even verder!
Zet alsjeblieft je telefoon uit
Zet je telefoon niet op trillen of op vliegtuigmodus, zet je telefoon gewoon uit. Hoe vaak iemand denkt slim te zijn door zijn of haar telefoon op vliegtuigmodus te zetten en in hun broekzak per ongeluk muziek afspelen is ontelbaar. Dit komt respectloos en ongeïnteresseerd over naar het bedrijf waar je solliciteert.
Weet waar je op solliciteert
Het is mooi als je uitgenodigd wordt voor een bepaalde functie, maar het is handig om te weten wat zo’n functie nou inhoud. Een vacaturetekst zal je niet alles zeggen wat je moet weten, ga dus zelf op onderzoek uit. Sommige functies vereisen specifieke vakkennis, zoals een vacature projectleider civiel, waar andere vacatures enkel globale kennis vereisen. Tevens laat je zien proactief over te komen wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek met eigen aanvullende informatie aankomt. Een bedrijf krijgt dan het signaal dat jij iemand bent die nét die ene extra stap zet die zij zoeken.
lees ook Hoe laat je jezelf minder beïnvloeden door je omgeving?
Durf te vragen
Op het einde van je sollicitatiegesprek zal je altijd de vraag krijgen of je nog vragen hebt. Dit is hét moment om je te differentiëren van mogelijke andere sollicitanten. Stel vragen waaruit blijkt dat je je ingelezen hebt over het bedrijf waar je solliciteert. Of stel vragen die anders zijn dan de meeste mensen zouden stellen. Denk aan vragen als:
- Hoe zouden jullie de werkcultuur beschrijven op de afdeling waar ik zou komen te werken?
- Wat zijn uitdagingen waar jullie momenteel tegen aanlopen waarin ik zou kunnen ondersteunen?
- Wat wordt van mij verwacht binnen het eerste half jaar?
Dit zijn vragen die zelden gesteld worden, maar wel een goede indruk achter laten bij degene die jou interviewt.
Praat rustig en duidelijk
Als laatste tip hebben we een simpele, doch belangrijke: praat rustig en duidelijk. Goed articuleren is een must. Van nervositeit zijn mensen nog wel eens geneigd om sneller en onduidelijker te praten. Wees bewust van hoe je praat en trap op de rem waar nodig, je gesprekspartner zal je dankbaar zijn.
Nog op zoek naar een stage die perfect bij je past? We hebben een blog geschreven over hoe je de beste stage voor jou vindt!