In onze zoektocht naar duurzamere energiebronnen en oplossingen om de klimaatverandering en halt toe te roepen, werd het gebruik van biomassa de afgelopen jaren geopperd als een van de beste oplossingen voor het wereldwijde probleem. Dit komt doordat biomassa voornamelijk bestaat uit materialen als hout, planten en landbouwafval die worden omgezet in biobrandstoffen. Hoewel dit op het eerste gezicht allemaal positief lijkt, kunnen we toch enige bedenkingen plaatsen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom het uiteindelijk niet zo duurzaam blijkt te zijn!
Biomassa in vergelijking met steenkool
Op het moment dat we je deze informatie geven, beschadigen we meteen het duurzame imago van biomassa. Bij de meest gebruikte fossiele brandstoffen, kijken we voornamelijk naar steenkool en aardolie, maar uit onderzoek blijkt dat biomassa juist nog meer CO₂-uitstoot. Het moment dat we dus met zijn allen het CO₂-gehalte omlaag willen dringen, moeten we kijken naar andere energiebronnen als alternatief.
Wil jij zelf bijdragen aan een betere wereld en hierop ook je woning aanpassen? Lees dan ook onze tips voor duurzaam wonen, zodat je rekening kan houden met de CO₂-uitstoot die de lucht ingaat.
Het kappen van onze bossen
Een andere reden waarom we kunnen concluderen dat biomassa niet duurzaam zou zijn, is omdat het gepaard gaat met de ontbossing. Voor de productie van biomassa is namelijk ruimte nodig en vaak zijn beboste landbouwgronden hier het slachtoffer van. Dit leidt tot het verlies van de resterende capaciteit om CO2 uit de atmosfeer te kunnen absorberen.
Daarnaast draagt het kappen van bomen voor biomassa bij aan de uitstoot van broeikasgassen en vermindert het vermogen van bossen om CO2 op te nemen.
Voedselproductie gaat eraan onderdoor
Een ander argument waarom biomassa niet duurzaam lijkt te zijn, is het gebruik van land en de middelen voor de energieproductie en de wereldwijde voedselproductie. Wanneer bijvoorbeeld landbouwgronden worden gebruikt voor de productie van biomassa, kan dit leiden tot hogere voedselprijzen en schaarste, vooral in de ontwikkelingslanden. Deze concurrentie kan de toegang tot voedsel voor kwetsbare bevolkingsgroepen in gevaar brengen
Wat zijn onze andere alternatieven?
Nu we enkele redenen hebben behandeld waarom biomassa niet duurzaam is, kunnen we kijken naar een alternatief. Hierbij zouden we uit kunnen komen bij een warmtepomp. Nu horen we je waarschijnlijk al denken: wat is een warmtepomp?. Dit is een apparaat dat warmte uit de omgeving haalt. In vergelijking met bijvoorbeeld biomassa heeft een warmtepomp de volgende voordelen:
- Lagere CO2-uitstoot: warmtepompen genereren aanzienlijk minder co2- uitstoot in vergelijking met biomassa. Ze gebruiken elektriciteit om over te dragen en wanneer het afkomstig is vanuit wind of zonne energie, kan de co2 nog verder worden terug geschaald.
- Geen ontbossing: warmtepompen hebben geen grote ruimte nodig waardoor ontbossing niet nodig is. Dit scheelt daarnaast ook nog eens bakken met geld. Je zou dit geld beter kunnen gebruiken voor een subsidie aanvragen voor een warmtepomp
- In tegenstelling tot biosmassa-energie stoot een warmtepomp geen schadelijke luchtverontreinigende stoffen uit, wat leidt tot een betere luchtkwaliteit.
Vond je ons artikel over duurzaamheid interessant en wil je er graag nog meer over te weten komen? Lees dan ook over duurzame schoonmaakroutines!