Dat we kunnen horen vinden de meeste van ons normaal. Maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Mensen die slechthorend of doof zijn kunnen niet zomaar alles horen. Veel mensen vinden het verschil tussen slechthorendheid en doofheid echter moeilijk. Want wanneer is iemand slechthorend? En wanneer is iemand echt blind? Dat leggen we je in deze blog uit!
Slechthorend
Slechthorendheid wordt meestal uitgedrukt in een aantal gradaties. Dit loopt op van licht slechthorend tot ernstig slechthorend. Deze gradaties zijn gebaseerd op het aantal decibellen verlies.
Doof
De categorie na ernstig slechthorend is doof. Mensen die doof zijn horen vrijwel niets. Er zijn verschillende oorzaken van doofheid. Een voorbeeld is van deze oorzaken is erfelijkheid. Sommige ziektes waarbij doofheid een kenmerk is zijn erfelijk. Dan kun je er dus niets tegen doen en wordt je blind geboren of wordt je in de loop der jaren doof. Er zijn twee soorten: langzame en plotselinge doofheid. Bij plotselinge doofheid ben je opeens doof, bij een langzame doofheid neemt het gehoorverlies daarentegen langzaam toe.
Beperkingen
Mensen die slechthorend of doof zijn worden soms beperkt in hun algemeen dagelijks leven. Ze kunnen immers niets of slecht horen. Simpele dingen als muziek luisteren en zingen zijn voor hen extra moeilijk, dan wel onmogelijk.
Bij de geboorte al
Sommige kinderen zijn bij hun geboorte al doof. Dat kan komen doordat zij lijden aan het Ushersyndroom. Dit is een zeldzame erfelijke aandoening, waarbij het gehoor en het zicht worden aangetast. Naast dat deze mensen dus slechthorend of doof worden, worden ze ook blind. Dit wordt ook wel doofblind genoemd. Doofblindheid kan ernstige gevolgen hebben voor het leven van deze mensen. Ze moeten leven met verlies en het leven van alledag wordt steeds moeilijker, omdat ze niet meer kunnen zien en horen.