U heeft vast wel eens gehoord van begeleid wonen. Hierbij verkrijgt de persoon in kwestie ambulante hulp. Echter wanneer deze hulp niet voldoende is kan deze persoon beschermd wonen. Beschermd wonen is niet voor iedereen. Bescherm wonen is een regeling speciaal de personen die niet meer op zichzelf kunnen wonen vanwege psychische en/of psychosociale problematiek. Bij beschermd wonen wordt een kamer aangeboden in een instelling of wooninitiatief. In zo’n instelling worden bewoners in alle dagelijkse activiteiten intensief gesteund. Zo’n instelling of wooninitiatief zorgt voor meer stabiliteit, regelmaat en een nuttige dagbesteding. Afhankelijk van de behoeften en het aanbod van de woonvorm kan er ook begeleiding zijn bij het huishouden, het maken van sociale contacten en eventuele verzorging en verpleging.
Waar kunt u beschermd wonen?
In Nederland zijn er momenteel meer dan 10000 inwoners die beschermd wonen. Deze personen zijn verdeeld over verschillende soorten woongroepen en -vormen. Voor beschermd wonen kunt u terecht bij een gespecialiseerde GGZ-instelling of bij RIBW (regionaal instituut voor beschermd wonen, maar u kunt ook terecht in een zorgboerderij of wooninitiatieven van zorginstanties in een normale wijk. Bovendien is er ook een klein aanbod bij ouderinitiatieven. U kunt in een grote of kleine woongroep terecht komen, maar dit hangt af van uw persoonlijke wensen en uw capaciteiten. Deze woongroep kan in een stad zijn waar het erg levendig is, maar deze kan ook plaatsvinden in een platteland waar veel rust is. Er is van alles mogelijk en het is de moeite waard u te verdiepen in de verschillende opties voordat u een keuze maakt.
Voor wie is beschermd wonen?
Beschermd wonen is voor personen met psychische en/of psychosociale problematiek die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Dit kunnen jongvolwassene zijn, maar ook volwassene. Wanneer u nog geen 18 jaar bent valt u onder de jeugdwet. Bij beschermd wonen is er geen specifieke eis waar u moet aan voldoen qua stoornis of problematiek. Per persoon die zich aanmeld voor beschermd wonen wordt er naar iedere situatie als individu gekeken. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met wat u al kan, waar u woonde en wat u wel en niet goed kan. Veel verschillende woonvormen zijn gespecialiseerd op een of meerdere specifieke stoornissen. Zo kan een woonvorm zich specialiseren is personen met autisme of persoonlijkheidsstoornissen. Bij GGZ-instellingen zijn er veel soorten specialisaties.