De Nederlandse keuken is nu niet bepaald zo bekend of divers als de Italiaanse of de Spaanse, maar toch hebben we onze unieke gerechten waar we trots op mogen zijn. Aardappel puree doet het bijvoorbeeld altijd goed. Dit moet wel altijd gepaard gaan met een beetje jus. Jus komt in verschillende soorten en smaken voor. Zo heb je jus die is gebaseerd op wijn of op groente. Jus is de absolute smaakmaker van veel van onze Hollandse gerechten. Geen wonder dat we er zoveel van houden! Het met mooie is dat zelf jus maken niet eens moeilijk is, iedereen kan het leren. Vandaag bespreken we hoe je dit het beste kunt doen en wat je er voor nodig hebt
Zelf jus maken doe je zo!
Van plan om zelf jus te gaan maken, let dan goed op. We gaan aan de slag met de meest gebruikte vorm van jus: jus op basis van braadvet. Volg de volgende stappen.
- Nadat je jouw vlees in een pan hebt klaar gemaakt blijft er vet in de pan liggen. Dit vet heb je nodig om de jus te maken. Pak een beker water en giet dat bij het overgebleven vet. Vervolgens probeer je de resten van het baksel los te maken met een lepel of spatel. Zet de pan daarna op een laag vuurtje.
- Maak je niet druk om het gebruik van boter, dat heb je niet nodig. Het vet dat je gebruikt voor de jus dient als die boter. Wat je wel nodig hebt is bloem. Doe dit in de pan en gebruik een garde om alles met elkaar te vermengen. Het moet één geheel worden.
- De laatste stap, bouillon toevoegen. Je moet denken aan ongeveer 500 milliliter. Meng dit met dat wat je al in de pan hebt zitten en laat het totaal voor zo’n 10 minuutjes intrekken. Voeg naar wens nog wat peper en zout toe. Tevreden? Dan kun je serveren. Eet smakelijk!