Reizen, afstuderen en een vaste fulltime baan waar je passie ligt. Het enige wat ontbreekt, is je eigen stekje. Het afstuderen leek wel jaren te duren, maar nu je op zoek bent naar een passende woning, lijkt dit eindeloos te duren.
De vraag naar woningen blijft toenemen. Daarentegen blijft het aanbod van woningen enkel slinken. De woningkrapte in Eindhoven wordt alsmaar groter. De keuzes blijven, tot teleurstelling van de consumenten, beperkt en de prijzen hoog. Vooral in het goedkope segment wordt de last hiervan enorm ervaren. Dit leidt ertoe dat de woningmarkt een enorme hindernis en belemmering vormt voor met name de starters.
Voor woningbezitters zijn de stevige prijzen een goede reden om een extra woning te verhuren. Slim natuurlijk, maar er zijn wel belangrijke zaken waar je meer over moet weten. Denk hierbij aan de huurbescherming en het vaststellen van de huurprijs. Want wanneer mag je verhuren? Hoeveel mag je vragen als huurprijs en hoe zit het met de eventuele opzegging van de huur?
Het volgende moet je weten:
- Je krijgt te maken met huurrecht en dat steekt complex in elkaar. Je kunt zelf regels bepalen die je mee wilt nemen in het verhuurcontract, maar als dit afwijkend is van het huurrecht, dan komen deze te vervallen. Jij hebt als verhuurder dus ook bepaalde richtlijnen.
- Als je een tweede woning verhuurt, dan wordt de woning gezien als een vermogen waar de huurder een belastingtarief voor afstaat. Hierdoor heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je hoeft de huurinkomsten niet op te geven. Dit is echter anders als je bijvoorbeeld je eigen woning tijdelijk verhuurt. Hiervoor geldt dat je wel recht houdt op hypotheekrenteaftrek. Daarnaast geeft je een percentage van 70% op voor de huurinkomsten.
- Een zelfstandige woning verhuren betekent niet dat je zomaar een huurprijs uit de duim mag zuigen. Eerst moet onderzocht worden of de woning onder de zogenoemde liberalisatiegrens valt. Dit is een aardige rekensom waar je het beste hulp bij kan inschakelen van een expert op het gebied van vastgoed beheer.
- De huurder geniet van huurbescherming. Dit wil zeggen dat de huurder bijvoorbeeld niet zomaar uit huis gezet mag worden zonder geldige reden (bijvoorbeeld door geen huur te betalen). Dit hoeft zelfs niet meegenomen te zijn in het contract, de huurbescherming waarborgt de rechten van de huurder. Zo geldt ook dat er niet ineens een huurprijsverhoging gehanteerd mag worden.
Het is dus een aantrekkelijk plaatje, maar ook zeker niet zomaar iets wat je even besluit te doen en uit te voeren. Maar toch is het op de juiste manier helemaal geen jarenplan met de juiste ervaringsdeskundigen.